ОМЕГА-3 ІНДЕКС
є новим фактором ризику серцево-судинних захворювань
Численні епідеміологічні дослідження показали, що дієта, багата рибою, може зменшити частоту серцево-судинних захворювань завдяки високому вмісту жирних кислот омега-3.
В рамках профілактичного дослідження GISSI більше, ніж 11 000 пацієнтів, які перенесли інфаркт за три місяці до цього, отримували 1,0 г омега-3 жирних кислот, 300 мг вітаміну Е, або їх комбінацію або плацебо щодня протягом 3,5 років. У групі пацієнтів, які отримували омега-3 жирні кислоти, летальність була зменшена на 20%, а серцево-судинна летальність – на 30 %. Ризик раптової серцевої смерті зменшився більш ніж на 45%.
Профілактика аритмії омега-3 жирними кислотами:
· Інгібування та припинення фібриляції в кардіоміоцитах
· Зменшення ішемічної фібриляції серця
· Зменшення коронарної смертності завдяки високому рівню EPA / DHA у плазмі крові
· Зменшення раптової серцевої смерті на 45%
(Профілактичне дослідження GISSI)
Основні кардіопротекторні властивості омега-3 жирних кислот включають зниження рівня тригліцеридів та підвищення рівня холестерину ЛПВЩ. Омега-3 жирні кислоти знижують артеріальний тиск, розширюють дрібні кровоносні судини, гальмують агрегацію тромбоцитів і покращують реологічні властивості крові. Також було показано, що вони мають стабілізаційний ефект на каротидні бляшки. Найважливішою кардіопротекторною властивістю омега-3 жирних кислот є їх антиаритмічний ефект. Позитивний вплив омега-3 жирних кислот спостерігався також при психічних захворюваннях. Пізніші дослідження показали, що омега-3 жирні кислоти можуть позитивно впливати на шизофренію, маніакально-депресивні захворювання, депресію та синдром гіперактивності.
Співвідношення Омега-3 та Омега-6 мають вирішальне значення
І омега-3, і омега-6 жирні кислоти є незамінними жирними кислотами, і їх слід вживати з їжею. Однак вирішальним є не просто достатнє надходження, а співвідношення між ними. Наприклад, надлишок омега-6 жирних кислот витісняє молекули омега-3 з мембран клітин серцевого м’яза і тим самим збільшує ризик фібриляції шлуночків. Через зміну сучасних харчових звичок настав небезпечний дисбаланс в співвідношенні омега-3 та омега-6 жирних кислот. Співвідношення омега-3 жирних кислот до омега-6 жирних кислот було 1:1 у харчуванні людей кам’яного віку (та ескімосів), сьогоднішня дієта в промислово розвинутих країнах має низький рівень жирних кислот омега-3, та співвідношення омега-3 до омега-6 дорівнює 1:10 – 1:20.
Згідно з щорічним звітом Німецького товариства з харчування, щоденне споживання омега-3 жирних кислот становить лише 0,15-0,25 г/день, замість необхідних 1,2-1,5 г EPA та DHA.
Внаслідок цього недоїдання порушується природний баланс негативних омега-6 жирних кислот та регуляційних омега-3 жирних кислот. Це можна розглядати як можливу причину збільшення захворюваності через спосіб життя.
Омега-3 індекс
Якщо співвідношення (індекс) двох омега-3 жирних кислот ейкозапентаєнової та докозагексаєнової кислоти в крові знижене (<4%), тоді раптова серцева смерть вдесятеро найімовірніша, ніж при високому співвідношенні (> 8%). Рівень між ними представляє середній ризик. Тому новітні дослідження розглядають індекс омега-3 як фактор ризику серцево-судинних захворювань. Європейське та Американське кардіологічні товариства зробили чітку заяву на основі отриманих даних. Для профілактики серцево-судинних захворювань рекомендується 1 г омега-3 жирних кислот щодня, а джерелом є риба або капсули риб’ячого жиру (наприклад, Омега-3 форте). Омега-3 індекс міг би використовуватися у контролі терапії.
Омега-3 жирні кислоти, вміст (ЕПК і ДГК) * | |||
Оселедець | 1,7 – 1,8 | Устриці | 0,4 – 1,0 |
Сардини | 1,0 – 1,7 | Тунець | 0,3 – 0,7 |
Лосось | 1,0 – 1,8 | Креветки / Краб | 0,3 – 0,4 |
Форель | 0,8 – 1,0 | Мідії | 0,2 – 0,3 |
Скумбрія | 0,3 – 1,6 | Тріска | 0,1 – 0,2 |
Палтус | 0,4 – 1,0 | Омари | 0,1 – 0,4 |
в грамах на 100 г риби різних видів
*(розрахункова добова потреба: 1,2 – 1,5 г)
- Burr Metal. Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: diet and reinfarction trial (DART). Lancet, 1989; 2 (8666): 757–761.
- Gizzi prevenzione investigators. Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto miocardico. Lancet, 1999; 354(9177): 447–455.
- Thies Fetal. Association of n-3 polyunsaturated fatty acids with stability of atherosclerotic plaques: a randomized controlled trial. Lancet, 2003; 361: 477–85.
- Leaf Metal. Clinical prevention of sudden cardiac death by n-3 polyunsaturated fatty acids and mechanism of prevention of arrhythmias by n-3 fish oils. Circulation, 2003; 107: 2646–2652.