АЛЕРГОДІАГНОСТИКА
ІНДИВІДУАЛЬНА ТА СИМПТОМАТИЧНА
IgE-опосередкована алергія I типу
Згідно з сучасними дослідженнями, понад 25% населення в індустріально розвинених країнах страждають на IgE-опосередковану, так звану алергію I типу. Найвизначніші тригери – це алергени, що містяться у повітрі, яке ми вдихаємо. До цих алергенів належать пилок дерев, трав і злаків, кліщі, спори пліснявих грибів, котяча та собача шерсть.
У дітей головними воротами для алергенів є шлунково-кишковий тракт. Відповідно, можна спостерігати алергічні реакції на коров’яче молоко, яєчний білок, пшеницю, рибу, сою та арахіс. З віком алергічні реакції змінюються на типові інгаляційні алергії.
Якщо у дорослих виникає підозра на алергічну хворобу, найбільше основну роль відіграють інгаляційні алергени. Симптоми IgE опосередкованої харчової алергії у зрілому віці є наслідком перехресної алергії, пов’язаної з пилком, через чутливість до інгаляційних алергенів. Ці реакції відомі як «оральний алергічний синдром» і є важливим клінічним проявом антигенної спільноти рослинних алергенів.
Цитотоксичні та імунокомплексні реакції (алергія II та III типу)
Якщо у випадку екзогенного алергічного альвеоліту антиген-специфічні IgG-антитіла (“преципітати” до термофільних актиноміцетів, пліснявих грибів та антигенів птахів) є частиною звичайної лабораторної діагностики, визначення антитіл IgG та / або IgG4 до харчових білків критично обговорюється.
Однак IgG-антитіла чітко визнані EAACI (Європейською академією з алергії та клінічної імунології) як метод виявлення алергенів III типу: «Виявлення алерген-специфічних IgG-антитіл відіграє певну роль у діагностиці алергії. Одним із прикладів є визначення преципітуючих антитіл до алергенів III типу, які переважно належать до класу IgG. Іноді може бути призначено визначення IgG до харчових продуктів. Одним із прикладів є виявлення IgG до гліадину пшениці для діагностики целіакії (Глютенова ентеропатія)».
Антитіла класів IgG та IgG4 до харчових продуктів збільшуються при підвищенні кишкової проникності (наприклад, після шлунково-кишкових інфекцій, при целіакії, хворобі Крона) і можуть розцінюватися, як ознака ураження слизової оболонки тонкої кишки.
Професор Бішофф пояснює на сторінці 45 посібника з алергології: «Треба враховувати можливість того, що реакція гіперчутливості кишківника відрізняється від класичної гіперчутливості шкіри та дихальних шляхів I типу. Дійсно, результати багатьох досліджень говорять про те, що інші реакції, не опосередковані IgE, беруть участь у патогенезі харчової алергії, наприклад, реакції гіперчутливості III типу (формування імунного комплексу), IV типу (цитотоксична реакція)…»
Симптоматична алергодіагностика
Екзогенний алергічний альвеоліт
У разі екзогенного алергічного альвеоліту вдихання органічних антигенів призводить до запальної реакції гіперчутливості альвеол та інтерстицію. Органічний пил, що потрапляє до легенів (особливо антигени бактерій, грибів, тварин, рослин та хімікатів), може викликати сенсибілізацію у людей. Можуть бути виявлені, як специфічні IgG-антитіла, так і специфічно сенсибілізовані лімфоцити. Повторне вдихання забруднювачів викликає гостру запальну реакцію в легенях, що також може сприяти токсичним ефектам пилу. Виявлення відповідних IgG-антитіл у сироватці крові є діагностично корисним. Екзогенний алергічний альвеоліт в Німеччині найбільш поширений серед фермерів, птахівників. Можливі диференціальні діагнози завжди залежать від конкретної ситуації навантаження речовинами.
Причини екзогенного алергічного альвеоліту
Хвороба | Джерело антигену | Антиген |
Легені фермера | Плісняве сіно та солома | Термофільні актиноміцети, Aspergillus spp. |
Легені птахівника | Пташині екскременти, пташине пір’я | Протеїни пташиної сироватки |
Легені зволожувачів | Забруднені зволожувачі повітря, кондиціонери | Термофільні актиноміцети, гриби |
Ізоціанат-індукований альвеоліт | Фарби, лаки, клеї, синтетичний каучук, ізоляційні матеріали | Гаптен, змінені білки |
Літній пневмоніт (японський) | Домашній пил | Trichosporum cutaneum |
Легені грибника | Компостований матеріал | Гриби, спори грибів |
Легені сировара | Пліснявий сир | Penicillium spp. |
Легені працюючого з солодом | Забруднений солод | Aspergillus spp. |
Легені деревообробника | Забруднена деревина | Деревний пил, гриби, бактерії |
Легені працюючого з кавою | Пил з кавових зерен | Кавовий пил, гриби |
Екзогенний алергічний альвеоліт (IgG)
Ініціюючі алергени: | |||||
E86 | Пір’я качки | E89 | Пір’я індички | D1 | Dermatophagoides pteronyssinus (кліщ домашнього пилу) |
E70 | Пір’я гуски | E78 | Пір’я хвилястого папуги | D2 | Dermatophagoides farinae (кліщ домашнього пилу) |
E85 | Пір’я курки | E7 | Голубиний послід | D70 | Acarus siro |
E201 | Пір’я канарки | E219 | Протеїн курячої сироватки | A310 | nDer p 1 (молекулярний кліщовий алерген) |
E91 | Пір’я папуги | F245 | Яєчний протеїн | A316 | nDer p 2 (молекулярний кліщовий алерген) |
E215 | Пір’я голуба | M3 | Aspergillus fumigatus (гриб плісняви) | F351 | Тропоміозин (аналог Der р10, (молекулярний кліщовий алерген) |
Інгаляційні алергени
З точки зору диференціальної діагностики симптоми більшості пацієнтів можна визначити залежно від виникнення. Якщо симптоми пацієнта виникають лише в певний час року, їх називають сезонними, якщо симптоми виникають цілий рік – мова йде про багаторічну алергію.
Сезонні алергени
Класичні тригери сезонної алергії – це пилок дерев раннього цвітіння, трав та дикорослих трав. Актуальні також плісняві гриби та кімнатні алергени домашнього пилу.
Цілорічні алергени
Цілорічні алергени – це в основному, класичні алергени в приміщенні, такі як пилові кліщі, плісняві гриби та домашні тварини.
Сезонні алергени (IgE) | Цілорічні алергени (IgE) | ||
m6 | Alternaria alternata (гриб плісняви) | d1 | Dermatophagoides pteronyssinus (кліщ домашнього пилу) |
g6 | Тимофіївка лучна | d2 | Dermatophagoides farinae (кліщ домашнього пилу) |
t3 | Береза | d72 | Tyrophagus putrescentiae (кліщ коморний) |
t4 | Ліщина звичайна | e1 | Епітелій кішки |
w6 | Полин | e5 | Епітелій собаки |
gx4 | Суміш злакових трав (g1, g5, g7, g12, g13) | m1 | Penicillium chrysogenum/notatum (гриб плісняви) |
m2 | Cladosporium herbarum (гриб плісняви) | ||
m6 | Alternaria alternata (гриб плісняви) |
Астма фізичного напруження (EIA)
Індукована фізичним навантаженням астма виникає на основі гіперреактивності бронхів. В середньому 10-15% здорових людей реагують у несприятливих умовах відповідним звуженням дихальних шляхів. Інше у астматиків, які проявляють астматичну реакцію у 80-100%. Напруження, можливо, є найпоширенішим пусковим механізмом короткочасних астматичних симптомів з обмеженим диханням. Причиною, що відповідає за реакції, є втрата тепла внаслідок посиленого дихання, зміни осмолярності слизової бронхів, реактивне збільшення кровопостачання слизової бронхів та сама фізична активність.
Крім класичних інгаляційних алергенів, таких як сезонний пилок дерев, злаків або трав, а також алергенів тварин, кліщів домашнього пилу та пліснявих грибів, харчові алергени також можна вважати тригерами астми фізичного напруження. Пошукові тести для виявлення EIA-тригерів повинні включати інгаляційні та харчові алергени, вказані в таблиці. У сенсі анафілаксії, спричиненої фізичними вправами (“exercise-induced”), особливо заслуговує на увагу чутливість до білка глютену, наприклад, із пшениці, жита та соєвого білка. Споживання відповідних харчових продуктів в поєднанні з Кофакторами — особливо фізичними навантаженнями – може призвести до анафілаксії фізичного напруження.
Астма фізичного напруження (IgE) | |||
tp6 | Мікс пилка дерев | dp1 | Мікс кліщів |
gp1 | Мікс злаків | mp1 | Мікс пліснявих грибів |
wp3 | Мікс трав | f79 | Глютен |
ep1 | Мікс епітелію | f14 | Соя |
Атопічна екзема
Провідники атопічної екземи в дитячому віці – це насамперед алергени в дитячому харчуванні. Крім того, початкова сенсибілізація до класичних алергенів у приміщенні, таких як домашній пил або котячий епітелій, також може зіграти відповідну роль. У дорослих класичні інгаляційні алергени є основною причиною атопічної екземи. Через різноманітність можливої сенсибілізації використання панелей може бути корисним для первинного скринінгу.
Атопічна екзема у дітей (IgE) | |||
f1 | Білок яйця | f13 | Арахіс |
f2 | Білок молока | f14 | Соя |
f3 | Тріска | d1 | Dermatophagoides pteronyssinus (кліщ домашнього пилу) |
f4 | Борошно пшеничне | e1 | Епітелій кішки |
Атопічна екзема у дорослих (IgE) | |||
tp6 | Мікс пилку дерев | ep1 | Мікс епітелію |
gp1 | Мікс пилку злаків | mp1 | Мікс пліснявих грибів |
dp1 | Мікс кліщів | wp3 | Мікс пилку трав |
Алергени харчових продуктів
Як і при атопічній екземі, харчові алергени знаходяться у центрі уваги у дитячому віці, як тригери симптомів алергії. На відміну від дітей, симптоми у дорослих рідко зумовлені прямою сенсибілізацією до харчових алергенів. Швидше за все, симптоми в основному, у сенсі вторинного орального алергічного синдрому (OAS), можна віднести до первинної сенсибілізації інгаляційними алергенами.
Алергени харчових продуктів у дітей (IgE) | |||
f1 | Білок яйця | f4 | Борошно пшеничне |
f2 | Білок молока | f13 | Арахіс |
f3 | Тріска | f14 | Соя |
Алергени харчових продуктів у дорослих (IgE)
Синдром пилку берези-горіхів-фруктів | |
Ініціюючий алерген: t3 Пилок берези | Можливі перехресні реакції з: Горіхами (фундук, волоський горіх, мигдаль, бразильський горіх, фісташка, горіх кеш’ю) Фруктами з кісточками та насінням (яблуко, груша, персик, абрикос, слива, вишня) Екзотичними фруктами (ківі, банан, лічі, авокадо, манго) Овочами (морква, селера, помідор) |
Синдром полину-селери-спецій | |
Ініціюючий алерген: w6 Пилок полину | Можливі перехресні реакції з: Овочами (морква, гарбуз, диня, болгарський перець, селера, насіння соняшнику, помідор) Спеціями (аніс, базилік, кріп, естрагон, ромашка, коріандр, кмин, майоран, орегано, перець солодкий, петрушка, перець, чебрець, гірчиця) |
Синдром злаків-томатів | |
Ініціюючий алерген: gp3 Мікс 3 злаків | Можливі перехресні реакції з: Овочами (м’ята перечна, томат) Бобовими (арахіс, соя) Зерновими (житнє борошно, пшеничне борошно) |
Синдром амброзії-банану-дині | |
Ініціюючий алерген: w209 Мікс амброзій | Можливі перехресні реакції з: Овочами (карі, огірок) Плодами (банан, медова диня, кавун) |
Синдром латексу-фруктів | |
Ініціюючий алерген: k82 Латекс | Можливі перехресні реакції з: Фруктами (авокадо, банан, груша, інжир, ківі, манго, диня, папая, маракуя, персик) Горіхами (каштан, фундук) Овочами (гречана мука, картопля, помідор) |
Синдром птахів-яєць (Синдром пір’я-яєць) | |
Ініціюючий алерген: f245 Яйце | Можливі перехресні реакції з: Курячим яйцем М’ясом птиці (курка, індичка) |
Синдром кліщів-ракоподібних | |
Ініціюючий алерген: f351 Тропоміозин | Можливі перехресні реакції з: Ракоподібними / раками (омари, краби, креветки) Комахами (тарган, личинка червоного комара) Молюсками (устриця, кальмар, мідія, равлик, восьминіг) |