- Головна
- КАТАЛОГ
- Алергодіагностика
- ІНГАЛЯЦІЙНА АЛЕРГІЯ / МОНОАЛЕРГЕНИ
- Визначення специфічних імуноглобулінів Е / Інгаляційні алергени
- g21 Пирійповзучий Elymus repens (L.) (1361)
Код: 1361
g21 Пирійповзучий Elymus repens (L.) (1361)
948 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення
Загальна характеристика:
Це багаторічна трав’яниста рослина з роду Пирійник, що відноситься до родини Тонконогових (Poaceae) та включає близько 100 різновидів. Пирій — один з найпоширеніших та злісних бур’янів у посівах та посадках культурних рослин, лісових площах, лісосіках. Але водночас пирій виступає й як корисна лікарська, кормова і харчова рослина. У якості лікарських засобів пирій допомагає позбутися багатьох захворювань не тільки людині, а й тваринам.На території України найбільш поширений пирій повзучий. Назва цієї рослини говорить сама за себе – ця трав’яниста рослина має довге повзуче кореневище. Починає цвітіння наприкінці квітня й до липня, плоди – зернівки дозрівають в липні — вересні.
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій;
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
- контролю ефективності проведеної терапії;
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
- з метою оцінки напруженості імунної системи.
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
Пирій росте на пустирях, покладах, лісових галявинах, по узліссях лісу, біля доріг, на луках, ріллі і городах. Його важко викорінити через довге, повзуче та вузлувате кореневище, а якщо у землі залишити шматки коренів цієї рослини – то вони не гинуть і дають нові сходи. Але поза ґрунтом кореневища пирію швидко висихають.
Пирій є цінною кормовою рослиною. Сіно, що скошене до цвітіння, відзначається високими поживними властивостями. На пасовищах пирій вживається всіма видами худоби, вважається молокогінним засобом для корів. У народній медицині здебільшого використовують кореневища цієї рослини, які містять флавоноїди, що забезпечують високу антиоксидантну дію та перешкоджають формуванню вільних радикалів (вільні радикали є причиною безліч захворювань). Також кореневища містять сапоніни, які запобігають розвитку атеросклерозу судин. Кореневища пирію містять й полісахарид трицитин, ефірні олії, яблучну та інші кислоти, вітаміни А, С, Е. Відвар з корневищ пирія застосовують у лікуванні гастриту, ентероколіту, хворіб печінки та нирок, при хворобах дихальних шляхів, при ревматизмі, каменях в сечових і жовчних шляхах тощо. Також з розмелених кореневищ отримують борошно, з якого можна готувати напої, зокрема пиво.
Поширений на території всієї України, найчастіше його можна зустріти в Лісостепу і Степу, де він утворює суцільні зарості, особливо на свіжих перелогах.
В середині літа викидають свій пилок лугові трави, у т.ч. цвіте такий знаменитий бур’ян – алерген, як пирій. Тож із цвітінням пирію пов’язують так званий літній поліноз, що викликається пилком таких лугових рослин як пирій, тимофіївка, грястиця, пшениця, жито, овес, кукурудза, кульбаба тощо.
Основні відмінності полінозу в тому, що його прояви виділяються певною циклічністю і регулярністю, в залежності від сезону. Тобто щорічно майже в один і той же час (з коливаннями до декількох тижнів), людину починають турбувати схожі симптоми, при цьому нежить і чхання не припиняються до тих пір, поки пилок буде впливати на слизову носа. При вітряній погоді симптоми алергії загострюються, а ось в дощову погоду дощем пилок прибивається до землі, і у людей можливо полегшення деяких проявів алергії.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування