Код: 0615
t6 Ялівець (0615)
948 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.
Загальна характеристика:
Ялівець гірський, він же гірський кедр, — це високорослий чагарник або низькоросле дерево, яке може досягати висоти до 15 м. Відомо, що він має високу здатність утворювати пилок. Період запилення цього дерева припадає на грудень-лютий. Родом із Північної Америки, це дерево поширене в таких країнах, як США та Мексика. Вплив пилку гірського ялівцю може викликати такі симптоми, як астма, алергічний риніт, алергічний ринокон’юнктивіт і оральний алергічний синдром (ОАС) у чутливих пацієнтів. У базі даних IUIS ідентифіковано потенційні алергени Jun a 1, Jun a 2, Jun a 3 і Jun a 7. Повідомлялося, що алергенна імунотерапія пилком гірського ялівцю значно покращує стан пацієнтів із симптомами алергії. Гірський ялівець демонструє перехресну реактивність із спорідненими видами, такими як арізонський кипарис, японський кипарис, кедр Порт-Орфорд, червоний кедр, західний червоний кедр, західний ялівець, ялівець Пфіцера тощо, а також з неспорідненими видами, такими як персик, помідор, яблуко, ківі тощо.
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій;
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
- контролю ефективності проведеної терапії;
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
- з метою оцінки напруженості імунної системи.
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
Основні алергени, такі як Jun a 1, Jun a 2, Jun a 3 і Jun a 7, були ідентифіковані в різних аналізах імуноблотів, які показали зв’язування IgE з цими білками та внесені до бази даних ВООЗ/IUIS.
Білки з пилку 12 видів Cupressaceae, включаючи гірський ялівець і один член Taxodiaceae японський кедр, показали велику перехресну реактивність. Jun a 1, основний алерген гірського ялівцю, був відповідальним за перехресну реактивність з іншими алергенами з сімейства Cupressaceae (40-42 кДа) і японського кедра (46 кДа). Деякі з видів, які, як повідомляється, мають перехресну реакцію з гірським ялівцем, включають кипарис Порт-Орфорд (Chamaecyparis lawsonia), червоний кедр (J. virginiana), італійський кипарис (C. sempervirens), кипарис Арізони (C. arizonica), ялівець однонасінний. (J. monosperma), ялівець звичайний (J. pinchotti) та інші види Juniperus.
1 червня було виявлено, що основний алерген (пектатліаза) гірського ялівцю (гірського кедра) має високу перехресну реакцію з основними алергенами японського кипариса (Cha o 1), японського кедра (Cry j 1) і арізонського кипариса (Cup a). 1). Цю перехресну реактивність можна пояснити гомологією (70%-95%) амінокислотних послідовностей цих білків, оскільки вони належать до однієї родини деревних видів. Дослідження також показало високу подібність амінокислотної послідовності на 91% між Cup a 1 і Jun a 1.
Крім того, повідомляється, що Jun a 2 є дуже гомологічним до Cry j 2 (70,7 %) і Cha o 2 (82,0 %), алергенів пилку японського кедра (Cryptomeria japonica) і японського кипариса (Chamaecyparis obtuse) відповідно. Крім того, було виявлено, що Cup s 3 з видів C. sempervirens має 95% гомології послідовності та сильну перехресну реактивність з Jun a 3 (білком PR-5). Крім того, було виявлено, що Jun a 7 на 98% гомологічний Cup s 7 (Cupressus sempervirens, італійський кипарис).
Було виявлено, що Jun a 1, Jun a 2 і Jun a 3 мають високу гомологію з алергенами у фруктах. ОАС був виявлений у пацієнтів з алергією на гірський ялівець через перехресну реакцію з помідорами, бананами, сумішшю дині та яблуками. Повідомлялося, що Jun a 2 (полігалактуроназа) відповідає за перехресну реакцію з томатним алергеном (Sola 14).
Крім того, Jun a 3, тауматиноподібний білок, пов’язаний з патогенезом (PR-5), тісно пов’язаний з тауматиноподібним білком у бананах. Перехресна реактивність очікується між Jun a 3 і тауматиноподібними білками у вишні (Pru av 2), яблуку (Mal d 2), паприці або болгарському перці (Cap a 1), тому сенсибілізація до Jun a 3 може викликати симптоми ОАС у пацієнтів, сенсибілізованих до гірського ялівцю (3 червня).
Крім того, повідомлялося про гомологію осмотину (PR-5, тауматиноподібний білок) у помідорах (Lyc e NP24; 91,87%), плодах ківі (Act c 2; 75%), кипарисі (Cup s 3; 61,3%), дзвонику перець (Cap a 1; 88,16%), яблуня (Mal d 2; 40,65%) і ялівець гірський (Jun a 3; 63,79%). Ця гомологія послідовності може викликати перехресну реакцію між цими видами.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування