Код: 0858

f14 Соя (0858)

948 

Термін виконання: 5-14 робочих днів

Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.

Метод:

   FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз) – кількісне визначення.


Загальна характеристика:

   Культивована соя — це однорічна бобова рослина, що походить зі Східної Азії. Соєві боби містять як алергени, стійкі до варіння та травлення, так і термочутливі лабільні алергени.


Показання для призначення:

  • для діагностики алергічних реакцій;
  • для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
  • контролю ефективності проведеної терапії;
  • для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
  • з метою оцінки напруженості імунної системи.

 

Маркер:

   Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп


Клінічна значимість:

   Соя є одним із «великої вісімки», групи з восьми алергенів, відповідальних за 90% усіх алергічних реакцій на харчові продукти. Оброблена їжа є важливим джерелом прихованих алергенів сої через широке використання сої як харчової добавки. Ферментовані соєві продукти, такі як соєвий соус і місо, набагато менш алергенні в порівнянні з тофу і соєвим молоком. 

   Симптоми алергії на сою можуть сильно відрізнятися від однієї людини до іншої, і одна людина також може відчувати різні симптоми від одного контакту до іншого. Симптоми варіюються від легких оральних реакцій або атопічного дерматиту до важких респіраторних і навіть серцево-судинних симптомів. Існує три основних типи алергії на сою, описані з різними шляхами сенсибілізації та різноманітними симптомами, які частково збігаються.

   У дітей найпоширенішим типом є алергія на сою, коли сенсибілізація відбувається шлунково-кишковим (або через шкірним) шляхом. Багато різних соєвих продуктів, як оброблених, так і необроблених, можуть викликати симптоми, і симптоми можуть бути серйозними, включаючи анафілаксію. У дослідженні Savage (2010)  найчастішими симптомами алергії на сою у дітей були шлунково-кишкові (блювота, діарея, кривавий стілець і біль у животі) у 40%, пов’язані зі шкірою (кропив’янка, ангіоневротичний набряк і ненекзематозний висип). ) у 28%, екзема у 11%, нижні дихальні шляхи (хрипи, кашель та утруднене дихання) у 5%, верхні дихальні шляхи (риніт та закладеність носа) у 4% випадків.

   У дорослих алергія на сою через перехресну реактивність із соєвим білком Gly m 4 і алергеном березового пилку Bet v 1 є найпоширенішим типом. Споживання особливо необроблених або помірно оброблених соєвих продуктів викликає реакції, які часто є легкими симптомами слизової оболонки. Однак у деяких пацієнтів реакції можуть бути серйозними та включати анафілаксію. Третій основний тип описаної алергії на сою включає астму або ринокон’юнктивіт і виникає після вдихання пилу з цілих необроблених соєвих бобів. Окрім трьох основних типів, існує також професійна астма у пекарів після вдихання соєвого борошна, так звана пекарська астма, повідомляється.


Правила підготовки пацієнта:

   Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.

 

Транспортування:

   У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.