Код: 1568

f203 Фісташки (1568)

948 

Термін виконання: 5-14 робочих днів

Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.

Метод:

   FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.


Загальна характеристика:

   Фісташковий горіх – це насіння фісташкових дерев , що належать до роду Pistacia . P. vera є найвищим, економічно культивованим видом завдяки їстівним горіхам. Він був рідним для Центральної та Західної Азії, а зараз диверсифікований у Європі, Африці, Америці та Австралії.


Показання для призначення:

  • для діагностики алергічних реакцій;
  • для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
  • контролю ефективності проведеної терапії;
  • для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
  • з метою оцінки напруженості імунної системи.

 

Маркер:

   Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп


Клінічна значимість:

   Зелені фісташкові зерна широко споживають у сирому, смаженому, солоному вигляді або як частину різноманітних харчових продуктів через їхній унікальний смак чи аромат. Поширеність алергії на нього стрімко зростає і поширюється в Азії, Європі та Сполучених Штатах Америки. Було виявлено, що фісташкові горіхи викликають алергічні реакції, такі як синдром оральної алергії або іноді анафілактичний шок при споживанні. П’ять його білків, а саме Pis v 1, Pis v 2, Pis v 3, Pis v 4 і Pis v 5, були ідентифіковані як такі, що мають алергенний потенціал. Фісташки та кешью демонструють високий рівень спільної сенсибілізації або перехресної реактивності, оскільки вони є генетично близькими горіхами. Особи з алергією на горіхи кешью мають вищий ризик спільної сенсибілізації з фісташками. Крім кешью, він також демонструє перехресну реакцію з насінням манго та іншими деревними горіхами (волоським горіхом і рожевим перцем). 

   На сьогоднішній день підкомітетом з номенклатури алергенів фісташкового горіха Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міжнародного союзу імунологічних досліджень (ВООЗ/IUIS) визначено, охарактеризовано та офіційно опубліковано п’ять алергенних молекул.

   Серед п’яти алергенних білків фісташкових горіхів Pis v 1 і Pis v 2, 3, 5 є запасними білками насіння, які належать до надродини білків проламіну та купіну, тоді як Pis v 4 є білком захисту рослин, що належить до білка супероксиддисмутази марганцю. сім’я. У таблиці нижче наведено детальну інформацію про кожен із алергенних білків.


Правила підготовки пацієнта:

   Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.


Транспортування:

   У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.