Код: 1587

f335 Насіння люпин (1587)

948 

Термін виконання: 5-14 робочих днів

Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.

Метод:

   FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.

 

Загальна характеристика:

   Люпин відноситься до сімейства Бобових і роду Люпин, який включає 450 видів. Сільськогосподарський інтерес становлять чотири види: люпин білий ( Lupinus albus ), люпин блакитний ( Lupinus angustifolius ), люпин жовтий ( ​​Lupinus luteus ) і  Lupinus mutabilis . Трансгенний сорт, багатий на сірку, доступний для годування тварин. Борошно з люпину є відмінним джерелом білка, має вищий вміст альбумінів (55,6%), ніж глобулінів (31,5%).

   Люпин культивують у всьому світі, головним чином для використання як корм для тварин, але також для орання як покращувач ґрунту.


Показання для призначення:

  • для діагностики алергічних реакцій;
  • для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
  • контролю ефективності проведеної терапії;
  • для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
  • з метою оцінки напруженості імунної системи.

 

Маркер:

   Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп


Клінічна значимість:

   Люпин — однорічна рослина, розміром до 1,2 х 0,25 м, з помітними барвистими квітами. Він може рости в дикому вигляді, але культивується принаймні 2000 років, ймовірно, починаючи з Єгипту. Корисна весняна сидеральна культура, особливо на легких ґрунтах.

   Важливий як про запас. До 1920-х років, коли були вирощені культури «солодкого люпину», насіння потрібно було замочувати перед вживанням, щоб видалити токсичні алкалоїди, але нові види безпечні для споживання без будь-якої обробки.

   Їстівне насіння (з культивованих сортів рослини) використовується як багата білком овочева або солона страва у всіх способах використання варених бобів. Їх також можна обсмажити або подрібнити в порошок і змішати з борошном злаків. Вони також використовувалися як згущувач харчових продуктів. З насіння отримують харчову олію, а смажене насіння використовують як замінник кави. У насінні багато білка. Сушений люпин (зазвичай званий «люпіні», приготований кип’ятінням насіння люпину) є традиційною закускою (як арахіс) у деяких країнах Середземномор’я.

   Деякі країни, наприклад Франція, дозволяють додавати люпинове борошно до звичайних продуктів, таких як хліб.

   Якщо насіння гірке, це пов’язано з наявністю токсичних алкалоїдів, тому насіння слід ретельно вимити, замочивши, а потім злити воду для замочування.

   Насіння, прийняте всередину, є сечогінним, емменагонним, гіпоглікемічним і глистозагоювальним засобом. При забиттях і розмоченні у воді їх використовують як припарки на виразки та ін.

   На сьогоднішній день охарактеризовані такі алергени:

  • Глобулін Lup a 11S.
  • Lup a gamma Conglutin .
  • Lup a beta Conglutin .
  • Lup a Vicilin.
  • Lup a LTP, білок перенесення ліпідів.

   Можна було б очікувати широку перехресну реактивність між різними окремими видами Fabaceae  (  сімейства бобових), але насправді це не так часто . У  дослідженні in vitro  зв’язування IgE з білковими екстрактами 11 харчових бобових досліджувалося за допомогою визначення антитіл IgE та інгібування RAST. Було продемонстровано, що перехресна алергенність найбільш виражена серед екстрактів арахісу, садового гороху, нуту та сої. Однак клінічні дослідження виявили незначну перехресну реакцію серед представників сімейства бобових, можливо, за винятком перехресної реактивності між насінням люпину та арахісом.


Правила підготовки пацієнта:

   Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.


Транспортування:

   У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування