Код: 0380
f256 Грецький горіх (0380)
948 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз– кількісне визначення.
Загальна характеристика:
Волоський горіх — однодомна, посухостійка велика деревна рослина, яка поширена в Каліфорнії. Це дерево добре прижилося в південному узбережжі Каліфорнії, поперечних хребтах, півострівних хребтах і центральній долині. Можлива алергія як на пилок, так і на плоди цього дерева. Харчова алергія на волоські горіхи була зареєстрована в країнах Північної Америки, Європи, Азії тощо. Волоські горіхи можуть викликати сенсибілізацію через ковтання, а також через вдихання пилку або частинок пилу в переробній промисловості.
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій;
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
- контролю ефективності проведеної терапії;
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
- з метою оцінки напруженості імунної системи.
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
Основні харчові алергени волоського горіха належать до сімейства 2S альбумінів і профілінів, які послідовно називаються від Jug r 1 до Jug r 7. При IgE-опосередкованій алергії на волоський горіх поширеними симптомами є нудота, блювання, свербіж, біль у животі, кропив’янка, ангіоневротичний набряк, діарея, астма та анафілаксія. Сироп чорного горіха не є алергенним для людей з алергією на волоський горіх. Волоський горіх і пекан належать до однієї родини Juglandaceae. Через перехресну реакцію алергенів волоських горіхів і пекан багато лікарів радять обмежити обидва горіхи з раціону.
Проламін і купін — дві суперсімейства алергенів волоських горіхів. Проламінові білки включають Jug r 1, Jug n 1 і Jug r 3, тоді як родина Cupin має білки Jug r 2, Jug n 2 і Jug r 4. Нещодавно був ідентифікований ще один алерген (Jug r 5) із сімейства профілінів.
Перехресна реактивність між алергенами волоського горіха та алергенами берези може виникнути через такі маркери подібності, як Bet v 2 (профілін) та Bet v 1 (PR-10). У дослідженні Wangorsch, Jamin та ін. повідомлялося про перехресну реактивність IgE Jug r 5 і Bet v 1.
Періодична перехресна реактивність була виявлена з фісташками, фундуком, бразильським горіхом, каштаном, кедровим горіхом та іншими видами рослин, такими як кіноа, кунжут, гречка та соя. Повідомлялося про перехресну реакцію волоського горіха та гірчиці, фундука та бразильського горіха щодо рівня IgE в сироватці крові.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.