Код: 1020

f47 Часник (1020)

948 

Термін виконання: 5-14 робочих днів

Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.

Метод:

   FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.


Загальна характеристика
:

   Часник ( Allium sativum ) — одна з найпоширеніших спецій, яка використовується в багатьох кухнях світу, а також у традиційній медицині. Різні сорти часнику в основному поділяються на сорти з твердою шийкою та м’якою шийкою. Країни-виробники часнику включають Азію, Середземномор’я, Європу, Північну та Південну Америку з Китаєм як провідним виробником. Алергія на часник або лук зустрічається надзвичайно рідко, але її не слід недооцінювати. Через високе споживання часнику в усьому світі його слід включити до діагностичної батареї харчової алергії. Активні властивості часнику пояснюються їдким летким маслом (0,1%), багатим сульфідними сполуками. Основним шляхом впливу є контакт із сирим часником, тоді як гіперчутливістьтакож спостерігається при проковтуванні або вдиханні часникового пилу (вторинний шлях впливу). Часник є відомим алергеном типу I, який також викликає алергічний контактний дерматит. Клінічні прояви алергії на часник включають широкий спектр захворювань, починаючи від шлунково-кишкових симптомів і закінчуючи контактним дерматитом, кропив’янкою, професійною астмою або навіть анафілаксією. Клінічно значуща алергія на часник пояснюється наявністю аліїнліази (основного алергену) і низькомолекулярного компонента діалілдисульфіду в сирому часнику. Встановлено, що ці алергени термолабільні, тому варений часник виявляє меншу алергенність. Ці алергени виявляють значну перехресну реакцію з іншими представниками сімейства Amaryllidaceae, такими як цибуля, цибуля-порей, шалот і шніт-цибуля. Профілактика або відмова від їжі, що містить часник, є найкращим способом зменшити або запобігти алергічним реакціям.


Показання для призначення:

  • для діагностики алергічних реакцій;
  • для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
  • контролю ефективності проведеної терапії;
  • для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
  • з метою оцінки напруженості імунної системи.


Маркер:

   Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп


Клінічна значимість:

   Часник є відомим алергеном типу I, а також викликає алергічний контактний дерматит. Встановлено, що часник містить кілька контактних алергенів типу IV з низькою молекулярною масою, таких як діалілдисульфід, аліцин і алілпропілдисульфід. Вважається, що алерген діалілдисульфід у часнику викликає дерматит м’якоті пальців (кінчиків великого, вказівного та середнього пальців), коли часник тримають для подрібнення.

   Було описано поширену перехресну реакцію між різними членами родини Лілійних . Було виявлено, що аліїн-ліаза, головний алерген часнику, гомологічна аліїн-ліазам, які містяться в цибулі, цибулі-порею та шалоті з того ж сімейства (6). Алергічна перехресна реактивність була також показана серед членів родини Liliaceae та антигенів пилку трав.


Правила підготовки пацієнта:

   Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду)або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.


Транспортування:

   У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.