Код: 1021

f235 Сочевиця (1021)

948 

Термін виконання: 5-14 робочих днів

Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.

Метод:

   FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.

 

Загальна характеристика:

   Сочевиця — однорічна рослина з сплюснутим їстівним насінням діаметром всього кілька міліметрів. Сочевицю вирощували перси та єгиптяни з 2500 року до нашої ери. Зараз сочевиця культивується в більшості теплих і субтропічних регіонів світу. Ці крихітні бобові у формі лінзи з високим вмістом білка, які вважаються найпоживнішими з усіх бобових, популярні в деяких частинах Європи та є основним продуктом у більшій частині Близького Сходу та в Індії, давно використовуються як замінник м’яса.


Показання для призначення:

  • для діагностики алергічних реакцій;
  • для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
  • контролю ефективності проведеної терапії;
  • для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
  • з метою оцінки напруженості імунної системи.

 

Маркер:

   Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп


Клінічна значимість:

   Сочевицю зазвичай сушать для зберігання, транспортування та продажу. Їх можна використовувати в супах, салатах і запіканках, а також як дхал і перемелювати в борошно для збагачення іншого борошна або дитячого харчування. Сочевицю потрібно відварити протягом 15 хвилин, щоб знищити шкідливі токсини, що знаходяться в шкірці.
Молоді стручки насіння можна їсти сирими або варити, як зелену квасолю. Сочевиця краще засвоюється, ніж багато бобових. Вони містять багато білка (але мало жиру) і достатню кількість мінералів і вітамінів.
Насіння має слизову та проносну дію. Вони вважаються корисними при лікуванні різноманітних кишкових розладів. У вигляді пасти вони використовуються як очисний засіб для млявих виразок.

   Наступні алергени були виділені із рослини:

    • Len c 1, білок вагою від 12 до 16 кДа, основний алерген, що відповідає запасним білкам гамма-віциліну. 
    • Len c 2, білок 66 кДа, що відповідає специфічному для насіння біотинільованому білку.
    • Охарактеризовано ізоформи Len c 1.0101, Len c 1.0102, Len c 1.0103 і Len c 2.0101.

   Перехресна алергенність була продемонстрована як імунохімічна часта, і найбільш виражена між екстрактами арахісу, садового гороху, нуту та сої.

   Сочевиця є найпоширенішою бобовою рослиною, яка викликає алергічні реакції у дітей з харчовою алергією в Середземноморському регіоні та в багатьох азіатських громадах. 


Правила підготовки пацієнта:

   Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.

 

Транспортування:

   У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.