Код: 0387

f94 Груша (0387)

948 

Термін виконання: 5-14 робочих днів

Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.

Метод:

   FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення


Загальна характеристика:

   Груша ( Pyrus communis, P. pyrifolia/sinensis ) є плодом сімейства Rosaceae і вирощується в багатьох країнах. Існує багато різних сортів, які відрізняються за зовнішнім виглядом. Шкірка та м’якоть фруктів є основними джерелами гіперчутливості та алергічних реакцій, хоча пилок також може бути причетним до алергії. Було описано кілька алергенів груші.


Показання для призначення:

  • для діагностики алергічних реакцій;
  • для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
  • контролю ефективності проведеної терапії;
  • для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
  • з метою оцінки напруженості імунної системи.

 

Маркер:

   Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп


Клінічна значимість:

   Синдром пилково-харчової алергії (PFAS) і один із його поширених проявів, синдром оральної алергії (OAS) є поширеним клінічним проявом алергії на грушу з симптомами від локалізованих до системних, включаючи анафілаксію. Контактний дерматит і сезонна алергія також можуть бути клінічними проявами гіперчутливості до груші. Може виникнути перехресна реактивність з кількома іншими алергенами рослинної їжі та пилку.

   Груша — це плід грушевого дерева (європейська груша Pyrus communis; східна або азіатська груша Pyrus pyrifolia/sinensis ), яке можна знайти по всьому світу. Усі види Pyrus здатні до гібридизації.

   Виявлено ряд алергенних антигенів груші. Pyr c 1 є гомологом Bet v 1 (Jong 2021), типу алергену PR-10. Pyr c 3 є LTP груші, і було показано, що він здебільшого обмежується шкіркою. Тести IgE показали значне зв’язування з цим алергеном (Ramazzina 2012). Білки перенесення ліпідів (LTP) вважаються основними алергенами розацеа у пацієнтів без алергії на пилок берези. Профілін груші Pyr c 4 був розпізнаний 88% зразків IgE, специфічних для профіліну пилку берези. Ізофлавонредуктаза, названа Pyr c 5, показала алергенну активність у деяких пацієнтів з алергією на груші.

   Антигени Ole e 3 і Ole e 7 з Olea europaea (оливкова) продемонстрували значний зв’язок із плодами Rosacea у пацієнтів із відомими позитивними SPT на оливкові алергени.

   Повідомлялося про перехресну реакцію між представниками родини Rosaceae. Яблуко, персик і груша мають перехресні алергенні компоненти. Пилок берези містить алергени, які перехресно реагують з рослинами Rosacea; алерген Bet v 1 споріднений груші Pyr c 1. Pyr c 1 також пов’язаний з Mal d 1 з яблука. Pyr c 4 (профілін) продемонстрував сильну перехресну реактивність з антигеном пилку берези Bet v 2  і з профіліном манго. Алерген LTP шкіри персика Pru p 3 може викликати сенсибілізацію до гомолога груші.


Правила підготовки пацієнта
:

   Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.

 

Транспортування:

   У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування