Код: 0531
f24 Креветки (0531)
948 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.
Загальна характеристика:
Креветки є комерційно важливим видом десятиногих ракоподібних і вважаються високоалергенним продуктом харчування, що викликає серйозні реакції, такі як анафілаксія. Алерген креветки присутній в м’язовій частині живота та хвоста.
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій;
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
- контролю ефективності проведеної терапії;
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
- з метою оцінки напруженості імунної системи.
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
Повідомляється, що жителі Азії мають більшу поширеність алергії на молюсків порівняно із західними країнами. Крім того, виявлено, що у дітей алергія на молюсків менша, ніж у дорослих. Алергія на креветки в першу чергу спричинена споживанням м’яса креветок, у другу чергу – через поводження з креветками та продуктами з них у морській промисловості та вдихання аероалергенів, що утворюються під час обробки креветок. Вживання креветок у сенсибілізованої людини може спричинити анафілаксію, шкірні симптоми, кропив’янку та ангіоневротичний набряк, шлунково-кишкові симптоми, респіраторні симптоми (риніт та професійна астма). Основними алергенами креветок є тропоміозин і аргінінкіназа. Тропоміозин креветок є пан-алергеном, який має перехресну реакцію з тропоміозином інших ракоподібних, молюсків, кліщів домашнього пилу, тарганів і паразитів. Сенсибілізованим особам рекомендується уникати споживання м’яса креветок і контакту з м’ясом креветок (обробка), щоб запобігти алергічним реакціям.
Більшість алергенів, характерних для молюсків, знаходяться в їстівних м’язових областях різних видів молюсків. Основний алерген тропоміозин міститься в черевній частині креветок. Такі алергени, як (Met e 1, Pan s 1, Hom a 1), містяться в м’язах хвоста креветок. Продукти з креветок, включаючи сушені креветки або креветкову пасту, додають як ароматизатори в оброблені та упаковані харчові продукти (супи швидкого приготування або локшину), які при випадковому вживанні можуть призвести до алергічних реакцій на креветки у чутливих осіб і, таким чином, розглядаються як прихований алерген.
Інші виявлені алергени:
- Cra c 6 (тропонін С) з молекулярною масою 21 кДа.
- Cra c 8 (тріозофосфатізомераза) з молекулярною масою 28 кДа.
- Важкий ланцюг міозину з молекулярною масою 225 кДа.
- α-актин (молекулярна маса 31–42 кДа).
- Гліцеральдегідфосфатдегідрогеназа (молекулярна маса 37 кДа).
- Параміозин (міофібрилярний білок), специфічний для безхребетних, є термолабільним алергеном (молекулярна маса 100 кДа), ідентифікованим у різних молюсків.
Pen a 1 (тропоміозин) відповідає за перехресну реактивність серед представників родини молюсків, особливо ракоподібних (таких як креветки, краби та омари). Крім того, тропоміозин є алергеном безхребетних і, як повідомляється, перехресно реагує з членами класу членистоногих, наприклад HDM (Der p1 10, Der f 10), з молюсками та нематодами. Відповідно до результатів дослідження, у пацієнтів з алергією на креветки ймовірність позитивного шкірного тесту на краба становить приблизно 70%, а ймовірність – 78% – на омара.
В одного пацієнта з професійною астмою устриці та креветки виявилися перехресно реактивними. У деяких нещодавніх звітах про випадки убіквітину, α-актину та Pen m 2 (аргінінкінази) можуть бути пов’язані з перехресною реакцією кліща на морепродукти. Алергени HDM є провідними сенсибілізаторами для алергенів креветок у дітей і дорослих через перехресну реактивність, як показано в дослідженні.
Крім того, алерген тарганів Bla g 8 має схожість на 62,6 % і 48,5 % ідентичність з алергеном легкого ланцюга міозину креветок.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.