- Головна
- КАТАЛОГ
- Алергодіагностика
- f23 Краб (0523)
Код: 0523
f23 Краб (0523)
948 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.
Загальна характеристика:
У всьому світі краби широко переробляються та використовуються в комерційних цілях. Поширеність алергії на крабів зростає в азіатських країнах, таких як Китай, Тайвань і Сінгапур. Основним шляхом впливу алергену краба є споживання крабового м’яса, а вторинним шляхом є професійний вплив (вдихання або контакт).
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій;
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
- контролю ефективності проведеної терапії;
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
- з метою оцінки напруженості імунної системи.
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
Алергени в крабах можуть викликати симптоми оральної харчової алергії, а також реакції, включаючи кропив’янку, ангіоневротичний набряк, екзему, шлунково-кишкові симптоми (діарея, блювання), системні реакції (анафілактичний шок) і респіраторні симптоми. У Канаді виявлено, що алерген снігового краба є однією з основних причин респіраторних алергічних симптомів, таких як астма та риніт у рибалок і працівників крабової промисловості. Основними алергенами, виявленими в крабах, є тропоміозин і аргінінкіназа. Найважливішим пан-алергеном у крабах та інших молюсках є тропоміозин, який викликає перехресну реакцію з іншими ракоподібними, молюсками, кліщами, тарганами та паразитами. Сенсибілізованим людям рекомендується уникати споживання крабового м’яса та контакту з крабовим м’ясом (обробка), щоб запобігти алергічним реакціям на крабів.
Білки-алергени молюсків мають низьку молекулярну масу, термостабільні та водорозчинні. Тропоміозин (молекулярна маса 33 кДа) є основним алергеном, виявленим у краба. Він міститься в м’язових і нем’язових клітинах і відіграє важливу роль у скороченні м’язів у хребетних і безхребетних. Іншим основним алергеном, виявленим у краба, є аргінінкіназа (40 кДа), термочутливий фермент, який каталізує перенесення фосфату між АТФ і різними фосфагенами у безхребетних. Іншими потенційними алергенами, виявленими у крабів, є саркоплазматичний кальційзв’язуючий білок (CBP) (молекулярна маса 20 кДа), тропонін (молекулярна маса 23 кДа), α-актин (молекулярна маса 42 кДа) і гладкий ендоплазматичний ретикулум Ca 2+ АТФ-аза (113 кДа).
Тропоміозин має перехресну реактивність серед різних видів сімейства молюсків (особливо ракоподібних), таких як креветки, краби та омари, завдяки ідентичним амінокислотам (до 95-100%). Крім того, тропоміозин, алерген безхребетних, відповідає за перехресну реакцію між харчовими продуктами та аероалергенами, отриманими від тварин.
У безхребетних (ракоподібних, молюсків, кліщів і тарганів) тропоміозин і аргінінкіназа є перехресно реактивними пан-алергенами через схожу філогенетичну ідентичність. Дослідження показали, що тропоміозин і аргінінкіназа мають перехресну реакцію з алергенами Portunus pelagicus (блакитний плавучий краб).
Суб’єкти з алергією на сімейство ракоподібних часто реагують на групу молюсків (таких як кальмари або каракатиці, морське вушко, лімпа, устриця, мідія, гребінець, молюск), а також на кліщів, тарганів і паразитів.
На сьогоднішній день повідомляється про обмежену перехресну реакцію тропоміозину між алергенами риби та молюсків.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.