Код: 0812
f26 Свинина (0812)
948 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.
Загальна характеристика:
Домашня свиня є найпоширенішою одомашненою твариною в усьому світі. Вони віддають перевагу різноманітним природним середовищам існування, починаючи від напівпустель і закінчуючи вологими тропічними лісами, і виживають за рахунок побутових відходів і садових культур. Різні продукти з м’яса ссавців, включаючи яловичину та свинину, можуть викликати алергічні реакції. Відстрочена реакція 1 типу на червоне м’ясо, особливо на алерген α-Gal, в основному повідомляється з Європи. Основним шляхом потрапляння алергену зі свинини є прийом всередину. Вторинний шлях включає контакт зі шкірою та вдихання аерозолів працівниками свинопереробної промисловості та свинарями.
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій;
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
- контролю ефективності проведеної терапії;
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
- з метою оцінки напруженості імунної системи.
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
Основними алергенами, ідентифікованими у свинині, є Sus s 1 (сироватковий альбумін) і α-Gal. Вживання свинини у алергіків може призвести до анафілактичних реакцій, шкірних симптомів (кропив’янка) та шлунково-кишкових розладів. Крім того, професійний вплив серед працівників може призвести до захворювань дихальних шляхів (таких як риніт, професійна астма) і дерматиту. Перехресна реактивність між Fel d 2 (котячий сироватковий альбумін) і Sus s 1 (свинячий сироватковий альбумін) відома як синдром свинячого кота. Відмова від м’ясних продуктів ссавців є найважливішим методом запобігання алергії на м’ясо. Професійний вплив можна зменшити шляхом своєчасної діагностики та визначення конкретного алергену, що допомагає уникнути контакту та запобігти алергічним симптомам у сенсибілізованих осіб.
Алергени, зареєстровані у свинині:
- Sus s 1 сироватковий альбумін з молекулярною масою 60 кДа
- Галактоза- α -1,3-галактоза (α- Gal)
Крім того, відомо, що м’ясо ссавців містить наступні добре відомі алергени гамма-глобулін (60 кДа), актин (молекулярна маса 42 кДа), альбумін (молекулярна маса 60 кДа) і кілька інших білків з молекулярною масою 14, 18, 20, 45 і >60 кДа.
Потенційними основними алергенами, виявленими у свинині, є Sus s 1 (свинячий сироватковий альбумін) і α-Gal.
Синдром кішка-свинина виникає через перехресну реакцію між котячим сироватковим альбуміном (Fel d 2) і свинячим сироватковим альбуміном Sus s 1. Повідомляється про синдром кішка-свинина у дітей і дорослих; однак рідше у немовлят і дітей раннього віку, оскільки алергія на котів досить рідко зустрічається серед цих вікових груп. Було виявлено, що у сенсибілізованої особи симптоми синдрому кіт-свинина проявляються через <1 години після вживання свинини .
Дослідження Hilger et al. (2010) представили випадок послідовної алергії на свинину, а потім на курку у працівника свинопереробної промисловості. У працівника виникли респіраторні симптоми під час роботи зі свинячими кишками, а також розвинулися симптоми алергії на дихальні шляхи під час споживання свинини. Пізніше у неї розвинулася алергічна реакція після вживання курки. Під час тестування було виявлено, що гемоглобін свинини та курки є перехресним алергеном. Також у неї була алергія на котів. Передбачалося, що перехресна реактивність сироваткового альбуміну свинини та курки може бути пов’язана з попередньою сенсибілізацією до сироваткового альбуміну котів .
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.