Код: 0883
f165 Телятина (0883)
948 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.
Загальна характеристика:
Корова — це велика і міцна тварина, що походить з Африки, Європи та Південної Азії, але сьогодні поширена по всьому світу.
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій;
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
- контролю ефективності проведеної терапії;
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
- з метою оцінки напруженості імунної системи.
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
Алергія на яловичину — рідкісна харчова алергія, яка вражає дітей і дорослих. Поширеність алергії на яловичину коливається від 1 до 10 % у всьому світі, і найчастіше реєструється в європейських країнах. У сенсибілізованих осіб споживання яловичини може спровокувати такі алергічні симптоми, як кропив’янка, ангіоневротичний набряк, анафілаксія та шлунково-кишкові симптоми. Основним ідентифікованим алергеном є бичачий сироватковий альбумін (Bos d 6), іншими зареєстрованими алергенами є бичачий імуноглобулін (Bos d 7) і галактоза-альфа-1,3-галактоза (α-gal). Алерген Bos d 6 міститься в м’язах і молоці ссавців, отже, він відповідає за перехресну реактивність між бичачим сироватковим альбуміном і молоком. Алергенність яловичини знижується промисловим нагріванням, сублімаційним сушінням і гомогенізацією. Пацієнтам з алергією на червоне м’ясо або пацієнтам з алергією на α-гал рекомендовано уникати всіх форм червоного м’яса.
Алергічна реакція на яловичину зазвичай починається відразу після вживання, і симптомами є нудота, блювота, кропив’янка та анафілаксія. Однак у кількох дослідженнях повідомляється про загострення основної екземи як про основний прояв. Відомо, що у дорослих алергія на яловичину проявляється кропив’янкою, ангіоневротичним набряком, анафілаксією та шлунково-кишковими симптомами. Дослідження Jeong et al. (2009) включили 300 осіб (віком від 19 до 24 років) і досліджували причинні харчові алергени на основі анкет. Результати показали, що 11,33% суб’єктів мали харчову гіперчутливість, і основною причиною були риба, яловичина, курка, молоко, яйця та свинина. Алергія на яловичину була присутня у 2,33% досліджуваної популяції. Крім того, дослідження показало, що бичачий сироватковий альбумін (BSA) (67 кДа) є основним алергеном у яловичині.
Алергія на альфа-гал може призвести до шкірних реакцій або анафілаксії, шлунково-кишкових проявів (біль у животі, блювання та діарея) або тривалого та сильного болю в животі. Дослідження, проведене в Сполучених Штатах, показало, що дорослі демонструють більш важкі реакції, ніж діти, і початок симптомів зазвичай запізнюється (3-5 годин після вживання яловичини). Однак дослідження, проведене в Південній Африці, виявило швидку появу переважно шлунково-кишкових симптомів після вживання яловичини, і в деяких пацієнтів ключовим симптомом був біль у животі, а не шкірні прояви. Крім того, у дітей виявлялися більш важкі симптоми, ніж у дорослих.
Дослідження Morisset et al. (2012) оцінили зв’язок анафілаксії з α-Gal алерген-специфічним IgE у 14 пацієнтів, які показали анафілактичні реакції після вживання свинячої або яловичої нирки. Результати показали, що алергічна реактивність на нирки вища, ніж на м’ясо ссавців. Анафілаксія зазвичай була важкою (12 анафілактичних шоків), і чотири пацієнти повідомили про втрату свідомості. Анафілаксія виникла протягом 10 хвилин – 5 годин після вживання яловичих і свинячих нирок. Негайна анафілаксія спостерігалася у дев’яти пацієнтів і напіввідстрочена анафілаксія у чотирьох пацієнтів.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.