Код: 0618
f2 Білок молока (0618)
948 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз) – кількісне визначення.
Загальна характеристика:
Молоко — непрозора біла рідина, що виробляється молочними залозами самок ссавців. Молочні залози – це вузькоспеціалізовані потові залози. Здатність самки виробляти молоко є однією з визначальних характеристик ссавців. Це основне джерело живлення для новонароджених, перш ніж вони зможуть перетравлювати інші види їжі. Молоко на початку лактації відоме як молозиво, воно несе антитіла матері до дитини. У багатьох культурах світу, особливо в західному світі, люди продовжують споживати молоко після дитинства, використовуючи молоко інших тварин (зокрема, корів) як харчовий продукт. Коров’яче молоко є основною причиною побічних реакцій у немовлят, і прихований вплив є поширеним.
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій;
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
- контролю ефективності проведеної терапії;
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
- з метою оцінки напруженості імунної системи.
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
Коров’яче молоко вживають сирим, пастеризованим, кип’ятили або переробляють у молочні продукти, такі як вершки, масло, йогурт, морозиво та сир. Промислова наука переробила молоко в казеїн, сироватковий білок, лактозу, згущене молоко, сухе молоко та багато інших харчових добавок і промислових продуктів.
Молоко, сир та інші молочні продукти споживають у чистому вигляді або з ароматами, а також як інгредієнти для хліба, випічки та багатьох інших страв, таких як млинці та супи.
Молоко і молочні продукти використовуються в різноманітних кондитерських виробах. Смак карамелі найкраще розвивається з підсолодженого згущеного молока. Казеїни допомагають утримувати вологу в солодощах. Гідролізовані молочні білки є агентами для збивання фрапе та зефіру. У хлібобулочних виробах молоко покращує міцність тіста, колір скоринки та пружність.
Білок коров’ячого молока можна знайти в домашньому пилу та в інших нехарчових джерелах, таких як порошок в латексних рукавичках і дерматологічні порошки.
Молоко використовується для виготовлення обробленого м’яса, такого як шинка, ковбаси та паштети.
Гідролізовані молочні суміші виготовляються з сироваткового або казеїнового білка.
Коров’яче молоко є основною причиною побічних реакцій у немовлят. Астма, спричинена коров’ячим молоком, часто спостерігається у немовлят із харчовою гіперчутливістю. Фактично, астма була відзначена у 7-29% людей, чутливих до молока. Молоко часто описують як причину ринокон’юнктивіту у маленьких дітей, а також припускають роль харчової алергії в серозному середньому отиті. Алергія на коров’яче молоко у немовлят має набагато кращий прогноз, ніж у старших дітей або дорослих.Описано початок IgE-опосередкованої алергії у пацієнта віком 29 років.
Повідомлялося про випадки алергічних реакцій на немолочні продукти або продукти пареве (без молока чи м’яса), що містять білки молока, через забруднення під час обробки або через додавання казеїнату натрію.
Симптоми у немовлят, як правило, шлунково-кишкові (ШКТ) і дерматологічні, при цьому дерматит часто з’являється рано.
Ретроспективне дослідження дорослих з алергією на молоко та сир показало, що більшість пацієнтів були жінками з симптомами, що стосуються дихальних шляхів або шкіри. Багато з них зазнали своїх перших симптомів, пов’язаних з вагітністю, і більшість із них залишилися моносенсибілізованими до білків молока, насамперед до казеїну.Білки молока, які вдихаються, можуть спричинити професійну астму у працівників, які працюють з порошкоподібними білками, а також у людей, які доять тварин.Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту у дорослих після споживання молока часто спричинені дефіцитом лактази, що призводить до непереносимості лактози, але також можуть бути імунними реакціями на білки молока з або без участі антитіл IgE.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.