- Головна
- КАТАЛОГ
- Алергодіагностика
- СКРИНІНГИ В АЛЕРГОДІАГНОСТИЦІ
- Суміші / Харчові алергени
- fx71 Суміш спецій 2 (кмин, мускатна квітка, кардамон, гвоздика) (1294)
Код: 1294
fx71 Суміш спецій 2 (кмин, мускатна квітка, кардамон, гвоздика) (1294)
1 013 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.
Склад:
- Кмин
- Мускатна квітка ( горіх)
- Кардамон
- Гвоздика
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії
- з метою оцінки напруженості імунної системи
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
Сенсибілізуються до кмину переважно діти старшого віку та дорослі. І відповідальність за цей процес лежить на кминових профілінах.
Білки цього класу є складовою частиною усіх клітин кожної рослини. При цьому 75 % профілінів навіть не споріднених між собою рослин мають схожу структуру. А відтак у людей, чутливих до профілінів одного виду, може з часом розвинутися гіперчутливість до одного чи навіть декількох інших.
Саме так відбувається і з кмином. Адже науковці встановили, що ті, хто страждає на алергію до профілінів пилку берези Bet v 2 та/або полину Art v 4, можуть водночас мати алергію І типу до профілінів родини зонтичних. Включаючи кмин.
Інші причини чутливості до кмину — білки групи PR-10 та білки-переносники ліпідів (LTP). Ці сполуки — звичайні складові рослин родини селерових.
Перші відповідають за чутливість до пилку рослин і спричиняють появу синдрому оральної алергії. Другі — за істинну харчову алергію. Саме білки класу LTP викликають появу симптомів анафілаксії.
Ще одна небезпека, як не дивно це звучить, криється в арахісі. Цей представник родини бобових, як і згадувана на початку селера, входить до топу 14 найбільших алергенів. І, як йшлося в повідомленні американського Управління з продовольства та медикаментів (Food and Drug Administration), арахісові частки можуть міститися у сумішах приправ, зокрема у меленому кмині. Тож людина, яка має алергію на арахіс, може зреагувати й на кмин, навіть якщо не сенсибілізована до нього.
З іншого боку, кмин входить до складу різних приправ та їх сумішей. А відтак сенсибілізовані до нього люди повинні дуже ретельно вивчати вміст таких продуктів.
А також уникати страв, які можуть містити кмин. Наприклад, попереджаючи про свою гіперчутливість до нього офіціантів у кафе та ресторанах.
Мускатний горіх може нечасто викликати симптоми харчової алергії або контактного дерматиту у чутливих осіб.
Мускатний горіх — поширена домашня спеція, якою іноді зловживають через її галюциногенні властивості. Про це зловживання багато повідомлялося в медичній літературі останнього століття. Вживання менше 1 столової ложки мускатного горіха може спричинити симптоми, схожі на симптоми антихолінергічного токсичного епізоду.
Поширеними скаргами є галюцинації, серцебиття та відчуття неминучої приреченості.
Інші звіти схожі. Повідомлялося про кілька інтоксикацій після прийому приблизно 5 г мускатного горіха, що відповідає 1-2 мг міристицину/кг маси тіла. Автори припустили, що, хоча симптоми можна приписати дії міристицину, ймовірно, що інші компоненти мускатного горіха також залучені. Інші автори стверджують, що 6-7 мг/кг маси тіла може бути достатньо, щоб викликати психофармакологічні ефекти у людини. Оцінки споживання показують, що безалкогольні напої можуть бути найважливішим єдиним джерелом споживання міристицину. Виходячи з наявних даних, малоймовірним є те, що споживання міристицину з ефірних масел і спецій у їжі, за оцінками в цьому звіті, становить кілька мг на людину на день, спричинить несприятливі наслідки для людей.
Кардамон може нечасто викликати симптоми харчової алергії або контактного дерматиту у чутливих осіб.
Можна очікувати широку перехресну реакцію між різними окремими видами сімейства імбирних, але на сьогоднішній день вона не підтверджена.У дослідженні пацієнтів з алергією на селеру та пилок, специфічний IgE до кардамону був виявлений у кількох осіб у групі дослідження.
Гвоздика може нечасто викликати симптоми харчової алергії або контактного дерматиту у чутливих осіб.
Часто повідомлялося, що гвоздика та запашний перець провокують алергічні реакції у пацієнтів з алергією на перуанський бальзам. Це явище є наслідком того, що ці прянощі містять кілька однакових або споріднених речовин, наприклад, коричний альдегід, евгенол і ванілін.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування