- Головна
- КАТАЛОГ
- Алергодіагностика
- СКРИНІНГИ В АЛЕРГОДІАГНОСТИЦІ
- Суміші / Харчові алергени
- fx29 Суміш цитрусових (апельсин, лимон, грейпфрут, мандарин/клементин) (1293)
Код: 1293
fx29 Суміш цитрусових (апельсин, лимон, грейпфрут, мандарин/клементин) (1293)
1 013 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.
Склад:
- Апельсин
- Лимон
- Грейпфрут
- Мандарин
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії
- з метою оцінки напруженості імунної системи
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
В апельсині – і насамперед у його насінні – на сьогодні виявили кілька білків, відповідальних за розвиток реакції гіперчутливості.
Так, у шкірці та м’якоті плода міститься термостійкий основний білок Cit s 1. Він відноситься до герміноподібних глікопротеїнів, які відповідають за реакцію на стрес.
Стійкість цього білка до нагрівання робить його небезпечним навіть після кулінарної обробки. Тому чутливі до нього пацієнти повинні уникати як свіжих апельсинів. Але й, наприклад, кулінарних виробів, що містять їхню цедру.
Наступний алергенний білок Cit s 2 є профіліном. Ці сполуки входять до складу кожної рослинної клітини. А три чверті профілінів подібні навіть у рослин не споріднених між собою видів.
Гіперчутливість до профіліну Cit s 2 може спровокувати розвиток алергічної реакції на інші види овочів та фруктів, і не тільки цитрусових. При цьому профілін є частою причиною виникнення синдрому оральноїалергії (COA).
Крім того, як і Cit s 1, Cit s 2 зберігає активність у апельсиновому соку.
Ще один термостійкий алергений білок фрукта – Cit s 3, білок-переносчик ліпіді в (LTP), з яким повʼязаний розвиток системних і важких симптомів, таких як анафілактичний шок.
Подібний до нього є білок-переносчик ліпідів мандарину Cit r 3. Він виявлений і у кожусі, і у мʼякоті цього плоду.
А апельсинові та лимонні LTP зумовлюють перехресну реакцію з основним персиковим алергеном Pru p 3. Саме він є ведучим алергеном Середземноморʼя і зумовлює формування чуттєвості його жителів до алергенів LTP. Проте у центрі та на півночі Європи алергія до білків-переносчиків ліпідів не так виражена.
Також у апельсині виявлен білок, зумовлюючи чутливість до пилку цього дерева у робітників апельсинових плантацій. Цей білок міститься у плодах апельсина та мандарина, але відсутній у лимоні.
На сьогодні виділено два головних алергенних білки, що містяться в лимоні. Це захисний білок Cit l 1 та Cit l 3 – білок-переносник ліпідів (LTP).
Доведено, що LTP лимону та апельсину перехресно реагують з основним алергеном персика Pru p 3. Він належить до цієї ж групи й є чи не найважливішим харчовим алергеном Південної та Східної Європи.
Це означає, що люди, які мають алергію на лимон або апельсин, можуть також бути гіперчутливими як до персика, так і до інших представників родини розових, до якої він належить: яблук, груш, полуниць, абрикосів, слив та вишень.
Окрім того, основним білковим компонентом насіння лимону, як і інших цитрусових, є білок зберігання цитрин. Такі протеїни відзначаються особливою стійкістю, не руйнуються під впливом високих температур під час кулінарної обробки, а тому залишаються алергенними у будь-якому стані.
Конкретні алергенні білки із грейпфрута ще не виділили, хоча реакції на нього відомі. Їх пояснюють насамперед перехресною алергією з іншими представниками родини Rutaceae, такими як лимон, апельсин чи мандарин. Наприклад, чутливість до грейпфрута була зареєстрована у пацієнта з анафілактичною реакцією на мандарин.
Окрім того, алергія на грейпфрут пов`язана з алергією на латекс.
Але навіть якщо у вас немає алергії на грейпфрут, він може викликати побічні реакції, якщо вживати його або пити грейпфрутовий сік, приймаючи певні ліки. Деякі хімічні речовини, що містяться в цьому фрукті, можуть перешкоджати здатності печінки до нормального метаболізму ліків.
Це означає, що ліки залишаться у вашому організмі довше, не будуть з нього виводитись, а їх концентрації в організмі можуть підвищитись до потенційно небезпечних. Тому завжди дізнавайтесь у лікаря чи фармацевта про взаємодію ліків, які вам призначають, із грейпфрутом та його соком, якщо збираєтесь ласувати цитрусовими. Та пам’ятайте, що запивати ліки соком із вмістом грейпфрута шкідливо.
Окрім того, висока концентрація лимонної кислоти в грейпфруті може пом’якшити зубну емаль, що робить зуби вразливішими до карієсу та ерозії. Аби запобігти цьому, уникайте чищення зубів відразу після вживання грейпфрута і завжди користуйтесь зубною щіткою з м’якою щетиною. Енергійне чищення може «проштовхнути» кислоти фруктів далі у ваші зуби, посиливши проблему.
Також лимонна кислота може погіршити проблеми зі шлунком, викликані виразками, печією або нетравленням. Якщо у вас часті болі в шлунку внаслідок гастриту, вам варто обмежити споживання грейпфрута та інших цитрусових.
І, звичайно, уникайте вживання грейпфрута, його соку та інших продуктів, зокрема косметичних, які містять цей плід, якщо маєте підтверджену лікарем алергію на нього.
Справжню алергію може спричинити білок-переносник ліпідів Cit r 3, що міститься у шкірці та м’якоті мандарина. Протеїни, що належать до цієї групи, є дуже сильними алергенами.
Оскільки цей білок міститься і в інших цитрусових, теоретично можливе виникнення перехресної реакції з подібними білками лимону, апельсину, грейпфруту та інших фруктів цієї групи.
Однак інформація про випадки перехресної алергії між мандарином та іншими представниками цитрусової родини наразі відсутня.
Втім, перехресна реактивність мандарина, зокрема із пилком берези, білками таки обумовлена, проте іншими – профілінами.
Дослідження встановили, що гіперчутливість до профіліну пилку берези Bet v 2 сильно асоціюється з клінічною алергією на цитрусові — апельсин, мандарин або обидва.
Також можлива перехресна реакція між мандарином та іншими плодами й рослинами, що містять профілін, оскільки цей різновид білків входить до складу кожної клітини будь-якої рослини. І майже три чверті профілінів, навіть не споріднених між собою, подібні за структурою.
Ще у насінні мандарина міститься цитрин – алергенний глобуліновий білок зберігання. Він викликає перехресну алергічну реакцію із насінням інших цитрусових, зокрема лимону та апельсину, а також може викликати перехресну реакцію між екстрактами насіння апельсину та арахісу.
Окрім того, зафіксовано випадок, коли у сироватці пацієнта, у якого виникла анафілактична реакція після вживання персика, було виявлено антитіла IgE, що реагували й на екстракти мандарина, а також банана, гуаяви та полуниці.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування