Код: 1332

w231 nArt v1 Полин звичайний Artemisia vulgaris (1332)

1 013 

Термін виконання: 5-14 робочих днів

Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.

Метод:

   FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.


Загальна характеристика
:

   Art v 1 є одним із основних алергенів полину звичайного (Artemisia vulgaris), за повідомленнями, поширеність серед пацієнтів з алергією на полин становить до 95% залежно від географічного розташування. Це дефензиноподібний глікопротеїн, пов’язаний із багатою поліпроліном ділянкою з молекулярною масою, яка коливається від 24 до 28 кДа. Пацієнти з алергією на полин, чутливі до Art v 1, можуть викликати алергічні респіраторні симптоми, такі як алергічний ринокон’юнктивіт і астма. У таких пацієнтів також можуть виявлятися симптоми харчової алергії на пилок, такі як синдром оральної алергії, кропив’янка, ангіоневротичний набряк і анафілаксія. Однак не було виявлено істотної різниці в їх сенсибілізації серед пацієнтів з харчовою алергією або толерантністю до їжі. Крім того, показано, що нативний Art v 1 має вищу реактивність, ніж рекомбінантний Art v 1. Полин і амброзія демонструють значну перехресну реакцію серед пацієнтів з алергією на пилок, що може бути пов’язано з перехресною реакцією між Art v 1 і Amb a 4. Крім того, Стаття v 1 також відповідає за перехресну реакцію полину з соняшником і ромашкою. Важливо, що Art v 1 може діяти як помітний діагностичний маркер для сенсибілізації до пилку полин.


Показання для призначення:

  • для діагностики алергічних реакцій;
  • для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
  • контролю ефективності проведеної терапії;
  • для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
  • з метою оцінки напруженості імунної системи.

 

Маркер:

   Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп


Клінічна значимість:

   Artemisia vulgaris (полин звичайний) — це багаторічний бур’ян, широко поширений у Європі, Північній Америці та Азії. Вдихання пилку полини може спровокувати алергічні реакції типу I.

   У Європі пилок полину є основною причиною алергії. Рівень сенсибілізації серед пацієнтів з підозрою на алергію становить від 10 % (Південна Європа) до 15 % (Північна Європа). Залежно від географічного регіону, до 95 % пацієнтів з алергією на полин сенсибілізовані до основного алергену ст. v 1.

   Art v 1 є частиною дефензиноподібного глікопротеїну, пов’язаного з ділянкою, багатою на поліпролін . Він містить 108 амінокислот і складається з 2 модулів: C-кінцевого домену з 53 амінокислот, багатого гідроксипроліном, у формі розширеної «хвостоподібної» структури та 55 амінокислот, подібного до дефенсину. N-кінцевий домен, багатий цистеїном, у вигляді конденсованої глобулярної головки. С-кінцевий домен є місцем для посттрансляційних модифікацій, таких як гідроксилювання проліну та О-глікозилювання.

   Молекулярна маса Art v 1 коливається від 24 до 28 кДа. Різна молекулярна маса пояснюється тим, що С-кінцеві гідроксипроліни демонструють різний ступінь О-глікозилювання. Встановлено, що ці широкі вуглеводні структури, які складають 30–40% маси, відіграють важливу роль у розпізнаванні IgE.

   Кажуть, що моно-β-арабінозильовані гідроксипроліни статті V 1 мають перехресно реактивні вуглеводні детермінанти. І перехресна реактивність, і розпізнавання IgE в основному включають залишки ксилози та фукози.

   Полин і амброзія мають високу перехресну реакцію через наявність загальних алергенних структур у їх пилку. Повідомлялося, що білок-гомолог Art v 1 із доменом, подібним до дефензину, виявлений в амброзії, є Amb a 4. Однак багата на пролін ділянка Amb a 4 відрізняється від Art v 1, що впливає на зв’язування IgE у відповідних пацієнтів з алергією.

   Пилок бур’янів Asteraceae, пов’язаних з ботанікою [таких як Artemisia absinthium (полин) і Helianthus annuus (соняшник)], має перехресно реактивні структури Art v 1, особливо поліпептидні та вуглеводні структури. Крім того, повідомляється, що Hel a 1 і Hel a 4 є гомологічним білком Art v 1 у соняшнику.


Правила підготовки пацієнта
:

   Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.


Транспортування:

   У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування