- Головна
- КАТАЛОГ
- Алергодіагностика
- ХАРЧОВА АЛЕРГІЯ / МОНОАЛЕРГЕНИ
- АЛЕРГОКОМПОНЕНТИ / Діагностика харчової алергії
- f422 rAra h1 Арахіс /білок пам’яті/ (1430)
Код: 1430
f422 rAra h1 Арахіс /білок пам’яті/ (1430)
1 013 ₴
Термін виконання: 5-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
FEIA (Fluoreszenz Enzym Immunoassay/Флуоресцентний імуноферментний аналіз, ImmunoCAP (Імунофлуоресценція на твердій фазі)) – кількісне визначення.
Загальна характеристика:
Ara h 1 — запасний білок насіння віциліну і член сімейства глобулінів 7S, здатний протистояти суворим умовам шлунково-кишкового тракту. Ara h 1 є дуже поширеним запасним білком насіння і становить приблизно 20% від загального вмісту білка в арахісі. Підраховано, що 97% пацієнтів з алергією на арахіс чутливі принаймні до одного з алергенів Ara h 1, 2 і 3. Особи, які чутливі до Ara h 1, мають підвищений ризик розвитку більш серйозних симптомів і анафілактичних реакцій. Смаження арахісу при високих температурах може підвищити алергенність Ara h 1. Полісенсибілізація до Ara 1, 2 і 3 може допомогти передбачити тяжкість реакції при зараженні. Використання специфічного IgE до Ara h 1 у поєднанні з Ara h 2 і 3 може бути корисним для діагностики осіб з алергією на арахіс. Повідомлялося про перехресну реакцію з іншими бобовими та деревними горіхами, а також із запасними білками насіння Ara h 2 і 3.
Показання для призначення:
- для діагностики алергічних реакцій;
- для оцінки рівня сенсибілізації та ризику розвитку алергічних реакцій;
- контролю ефективності проведеної терапії;
- для оцінки зниження рівня сенсибілізації після виключення контакту з алергеном та проведення терапії;
- з метою оцінки напруженості імунної системи.
Маркер:
Маркер сенсибілізації до алергенів основних груп
Клінічна значимість:
Дослідження зазвичай повідомляють про рівень поширеності алергії на арахіс в межах 1–2% у західних країнах. Алергія на арахіс менш поширена в Азії та інших регіонах світу, хоча епідеміологічні дослідження в незахідних регіонах були рідкісними. Алергія на арахіс зазвичай починається в дитинстві і зберігається протягом усього життя хворого, однак приблизно у 20% маленьких дітей розвивається толерантність.
Типові клінічні симптоми алергії на арахіс варіюються від ангіоневротичного набряку, кропив’янки, нудоти, болю в животі, блювоти, хрипів і задишки, які зазвичай виникають незабаром після прийому арахісу. Оскільки Ara h 1 є запасним білком, особи, які чутливі до цього компонента, мають підвищений ризик розвитку більш серйозних симптомів і анафілактичних реакцій. Сенсибілізація до запасних білків арахісу, Ara h 1, 2 і 3, була пов’язана зі збільшенням кількості маркерів дихальних шляхів і системного запалення порівняно з пацієнтами, які не були чутливі до цих компонентів алергену арахісу в популяції хворих на астму. Симптоми харчової гіперчутливості також частіше повідомляли люди, чутливі до Ara h 1, 2 і 3, ніж будь-які інші учасники дослідження.
З Ara h 1 повідомлялося про перехресну реакцію з іншими бобовими та деревними горіхами, а також із запасними білками насіння Ara h 2 і 3. Високий ступінь перехресної реактивності між Ara h 1, 2 і 3 зумовлений тим, що ці компоненти мають подібні послідовності.
Незважаючи на те, що Ara h 1 і вицилін кешью, Ana o 1 мають 27% ідентичності та 45% подібності в амінокислотній послідовності, існує відсутність збереження послідовності щодо їхніх лінійних епітопів. Проте сироватки пацієнтів з алергією на арахіс, які реагують на Ara h 1, часто також реагують з віцилінами волоського горіха, фундука та горіха кешью, відомими як Jug r 2, Cor a 11 і Ana o 1 відповідно. Крім того, вицилін волоського горіха, Jug r 2, має IgE-зв’язувальні епітопи, які структурно подібні до Ara h 1, і вони мають ідентичність послідовності на 54%.
7S-глобуліни містяться в інших бобових. Наприклад, бета-конгліцинін сої, Gly m 5, є найближчим відомим гомологом Ara h 1, демонструючи подібну тривимірну структуру та 51% ідентичності амінокислотної послідовності. Крім того, була виявлена перехресна реактивність зв’язування IgE з вицилінами сочевиці та гороху, Len c 1 та Pis s 1 відповідно. Крім того, було виявлено, що попередник β-конглютину люпину є значною мірою гомологічним Ara h 1, з ідентичністю в діапазоні від 50 до 76%, і гомологією між 63 і 93%, але це не має клінічного значення.
Ses i 3, глобулін 7S типу вицилина, знайдений у насінні кунжуту, має 36% гомології з Ara h 1, однак один із IgE-зв’язуючих епітопів має 80% гомології з еквівалентною ділянкою вициліну насіння кунжуту.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду)або через 4 години після останнього прийому їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не вживати їжі протягом 2-3 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (-20 ° С), не допускаючи розморожування.