- Головна
- КАТАЛОГ
- Інфекції
- Віруси
- Вірус вітряної віспи
- Вірус вітряної віспи ПЛР / Вірус герпесу 3 тип (HHV3) / Вiрус Варицела-Зостер (VZV-PCR) (0293)
Код: 0293
Вірус вітряної віспи ПЛР / Вірус герпесу 3 тип (HHV3) / Вiрус Варицела-Зостер (VZV-PCR) (0293)
4 412 ₴
Термін виконання: 14 робочих днів
Матеріал: 2 мл крові з ЕДТА.
Метод:
ПЛР (PCR).
Показання до призначення:
- Для діагностики вітряної віспи та оперізуючого лишаю.
- Для диференціальної діагностики (поряд з іншими тестами) у разі ймовірних ентеровірусних інфекцій (Коксакі, віруси ECHO), поширеного простого герпесу, імпетиго, укусів комах, кропив’янки, сказу, контактного дерматиту, герпетиформного дерматиту, висівкоподібного лишаю, лікарських уражень шкіри, вторинного сифілісу, багатоморфної еритеми.
Маркер:
Оперізувального лишаю та вітряної віспи.
Клінічна значимість:
Вірус Варицелла-Зостер (Varicella Zoster Virus, VZV) належить до вірусів герпесу людини 3-го типу (HHV-3) і є збудником вітряної віспи та оперізуючого герпесу(оперізуючий лишай). Вітрянка розвивається внаслідок первинного інфікування, зазвичай у дитинстві (понад 95 % усіх випадків захворювання), надалі вірус персистує в гангліях і в разі реактивації призводить до розвитку оперізуючого герпесу.
Найбільш чутливими і специфічними методами діагностики Varicella Zoster є молекулярно-генетичні дослідження, особливо полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР). Її принцип заснований на багаторазовому збільшенні числа копій специфічної для даного збудника ділянки ДНК. ПЛР дає змогу виявити збудника навіть тоді, коли його кількість невелика, наприклад за латентної інфекції нервових гангліїв.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) або за 4 години після останнього вживання їжі, не курити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям віком до 1 року не приймати їжу протягом 30-40 хвилин до дослідження. Дітям віком від 1 до 5 років не приймати їжу протягом 2-3 годин до дослідження.
Прийом матеріалу: ПН-ЧТ (8.00-11.30).
Транспортування:
В охолодженому вигляді (при tº +2 +8 ºС), не заморожувати.