- Головна
- КАТАЛОГ
- Біохімічні показники
- Ліпіди
- Омега жирні кислоти – профіль (2154)
Код: 2154
Омега жирні кислоти – профіль (2154)
1 385 ₴
Термін виконання: 10-14 робочих днів
Матеріал: 2 мл сироватки. Окрема пробірка.
Метод:
GCMS (Gas chromatography–mass spectrometry ) – газова хроматографія з мас-спектрометрією.
Показання до призначення:
- Оцінка ризику розвитку серцево-судинної патології абокровотеч.
Маркер:
Балансу жирних кислот в організмі.
Клінічна значимість:
Омега жирні кислоти – профіль:
- Лінолева кислота
- Альфа-лінолева кислота
- Гамма-лінолева кислота
- Ейкозадієнова кислота
- 11,14,17-Ейкозатрієнова кислота
- 8,11,14-Ейкозатрієнова кислота (DGLA)
- Арахідонова кислота (AA)
- Ейкозапентаєнова кислота (EPA)
- Докозадієнова кислота
- Докозапентаєнова кислота
- Докозагексаєнова кислота (DHA)
- Кіль-ть Омега-3 кислот
- Кіль-ть Омега-6 кислот
- Омега-6/Омега-3
- AA/EPA
- AA/DGLA
Жирні кислоти -це важливий фактор регуляції цілісності клітинної мембрани, кров’яного тиску та коагуляції, рівня ліпідів, функції імунної системи, росту клітин і запальної відповіді на пошкодження та інфекцію.
Численні епідеміологічні дослідження показали, що дієта, багата рибою, може зменшити частоту серцево-судинних захворювань завдяки високому вмісту жирних кислот омега-3.
Довголанцюгові омега-3 жирні кислоти (α-ліноленова кислота, докозагексаєнова кислота (DHA) та ейкозапентаєнова кислота (EPA)) та омега-6 жирні кислоти (лінолева кислота, арахідонова кислота) вбудовуються в мембрани клітин та перетворюються на простагландини, тромбоксани та лейкотрієни. Простацикліни та тромбоксани, утворені з омега-3 жирних кислот, пригнічують агрегацію тромбоцитів і, на відміну від простациклінів та тромбоксанів, що утворюються з арахідонової кислоти, омега-6 жирних кислот мають протизапальну дію.
І омега-3, і омега-6 жирні кислоти є незамінними жирними кислотами, і їх слід вживати з їжею. Однак вирішальним є не просто достатнє надходження, а співвідношення між ними. Наприклад, надлишок омега-6 жирних кислот витісняє молекули омега-3 з мембран клітин серцевого м’яза і тим самим збільшує ризик фібриляції шлуночків. Через зміну сучасних харчових звичок настав небезпечний дисбаланс в співвідношенні омега-3 та омега-6 жирних кислот. Співвідношення омега-3 жирних кислот до омега-6 жирних кислот було 1:1 у харчуванні людей кам’яного віку (та ескімосів), сьогоднішня дієта в промислово розвинутих країнах має низький рівень жирних кислот омега-3, та співвідношення омега-3 до омега-6 дорівнює 1:10 – 1:20.
Згідно з щорічним звітом Німецького товариства з харчування, щоденне споживання омега-3 жирних кислот становить лише 0,15-0,25 г/день, замість необхідних 1,2-1,5 г EPA та DHA.
Внаслідок цього недоїдання порушується природний баланс негативних омега-6 жирних кислот та регуляційних омега-3 жирних кислот. Це можна розглядати як можливу причину збільшення захворюваності через спосіб життя.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду), через 8-12 годин після останнього прийому їжі, не палити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям у віці до 1 року не їсти протягом 30-40 хвилин до аналізу. Дітям у віці від 1 до 5 років не їсти протягом 2-3 годин до аналізу. Виключити вплив фізичного навантаження і психоемоційних факторів протягом 30 хвилин до здачі аналізу. Виключити (за погодженням із лікарем) прийом лікарських препаратів протягом 12 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (при tº -20 ºС), не допускаючи розморожування.