You are here:

Код: 2154

Омега жирні кислоти – профіль (2154)

1 385 

Термін виконання: 10-14 робочих днів

Матеріал: 2 мл сироватки. Окрема пробірка.

Метод:

GCMS (Gas chromatography–mass spectrometry ) – газова хроматографія з мас-спектрометрією.

 

Показання до призначення:

  • Оцінка ризику розвитку серцево-судинної патології абокровотеч.

 

Маркер:

Балансу жирних кислот в організмі.


Клінічна значимість:

Омега жирні кислоти – профіль:

  • Лінолева кислота
  • Альфа-лінолева кислота
  • Гамма-лінолева кислота
  • Ейкозадієнова кислота
  • 11,14,17-Ейкозатрієнова кислота
  • 8,11,14-Ейкозатрієнова кислота (DGLA)
  • Арахідонова кислота (AA)
  • Ейкозапентаєнова кислота (EPA)
  • Докозадієнова кислота
  • Докозапентаєнова кислота
  • Докозагексаєнова кислота (DHA)
  • Кіль-ть Омега-3 кислот
  • Кіль-ть Омега-6 кислот
  • Омега-6/Омега-3
  • AA/EPA
  • AA/DGLA

Жирні кислоти -це важливий фактор регуляції цілісності клітинної мембрани, кров’яного тиску та коагуляції, рівня ліпідів, функції імунної системи, росту клітин і запальної відповіді на пошкодження та інфекцію.

Численні епідеміологічні дослідження показали, що дієта, багата рибою, може зменшити частоту серцево-судинних захворювань завдяки високому вмісту жирних кислот омега-3.

Довголанцюгові омега-3 жирні кислоти (α-ліноленова кислота, докозагексаєнова кислота (DHA) та ейкозапентаєнова кислота (EPA)) та омега-6 жирні кислоти (лінолева кислота, арахідонова кислота) вбудовуються в мембрани клітин та перетворюються на простагландини, тромбоксани та лейкотрієни. Простацикліни та тромбоксани, утворені з омега-3 жирних кислот, пригнічують агрегацію тромбоцитів і, на відміну від простациклінів та тромбоксанів, що утворюються з арахідонової кислоти, омега-6 жирних кислот мають протизапальну дію.

І омега-3, і омега-6 жирні кислоти є незамінними жирними кислотами, і їх слід вживати з їжею. Однак вирішальним є не просто достатнє надходження, а співвідношення  між ними. Наприклад, надлишок омега-6 жирних кислот витісняє молекули омега-3 з мембран клітин серцевого м’яза і тим самим збільшує ризик фібриляції шлуночків. Через зміну сучасних харчових звичок настав небезпечний дисбаланс в співвідношенні омега-3 та омега-6 жирних кислот. Співвідношення омега-3 жирних кислот до омега-6 жирних кислот  було 1:1 у харчуванні людей кам’яного віку (та ескімосів), сьогоднішня дієта в промислово розвинутих країнах має низький рівень жирних кислот омега-3,  та співвідношення омега-3 до омега-6 дорівнює 1:10 – 1:20.

Згідно з щорічним звітом Німецького товариства з харчування, щоденне споживання омега-3 жирних кислот становить лише 0,15-0,25 г/день, замість необхідних 1,2-1,5 г EPA та DHA.

Внаслідок цього недоїдання порушується природний баланс негативних омега-6 жирних кислот та регуляційних омега-3 жирних кислот. Це можна розглядати як можливу причину збільшення захворюваності через спосіб життя.

Правила підготовки пацієнта:

Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду), через 8-12 годин після останнього прийому їжі, не палити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям у віці до 1 року не їсти протягом 30-40 хвилин до аналізу. Дітям у віці від 1 до 5 років не їсти протягом 2-3 годин до аналізу. Виключити вплив фізичного навантаження і психоемоційних факторів протягом 30 хвилин до здачі аналізу. Виключити (за погодженням із лікарем) прийом лікарських препаратів протягом 12 годин до дослідження.


Транспортування:

У замороженому вигляді (при tº -20 ºС), не допускаючи розморожування.