- Головна
- КАТАЛОГ
- Біохімічні показники
- Білки
- Насичення трансферину залізом (0648)
Код: 0648
Насичення трансферину залізом (0648)
322 ₴
Термін виконання: 3-7 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки.
Даний аналіз виконується лише разом з послугами «0410 Залізо» + «0913 Трансферин»
Метод:
BER (Berechnet/«розрахунковий метод») – кількісне визначення.
Показання до призначення:
- Діагностика і контроль лікування дефіциту заліза і перенавантаження залізом, а також порушень розподілу заліза.
Маркер:
Запасів заліза в організмі.
Клінічна значимість:
Залізо – мікроелемент, який є частиною гемоглобіну , що переносить кисень від легень до органів та тканин. Залізо також входить до складу м’язового білка міоглобіна.Сироваткове залізо відображає кількість заліза в сироватці крові, проте не показує об’єм його запасів в депо організму.
Трансферин – це білок, який переносить залізо в плазмі крові. Утворюється з амінокислот в печінці. Він зв’язує залізо, яке надходить з їжею або при руйнуванні еритроцитів, та переносить його до органів і тканин (печінка, селезінка).
Насичення трансферину залізом – це відсоткове співвідношення між кількістю заліза, яке зв’язане трансферином, та загальною здатністю трансферину зв’язувати залізо. Тобто, даний показник відображає наскільки трансферин насичений залізом.
Об’єктивна оцінка запасів заліза можлива лише завдяки проведенню декількох досліджень.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) через 12 годин після останнього прийому їжі, не палити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям у віці до 1 року не їсти протягом 30-40 хвилин до аналізу. Дітям у віці від 1 до 5 років не їсти протягом 2-3 годин до аналізу. Виключити вплив фізичного навантаження і психоемоційних факторів протягом 30 хвилин до здачі аналізу. Виключити (за погодженням із лікарем) прийом лікарських препаратів, що містять залізо, протягом 72 годин до дослідження.Виключити прийом алкоголю протягом 24 годин до аналізу.
Транспортування:
У замороженому вигляді (при tº -20 ºС), не допускаючи розморожування.