- Головна
- КАТАЛОГ
- Біохімічні показники
- Ліпіди
- Довголанцюгові жирні кислоти (робляться сім кислот разом) (0402)
Код: 0402
Довголанцюгові жирні кислоти (робляться сім кислот разом) (0402)
2 808 ₴
Термін виконання: 10-14 робочих днів
Матеріал: 1 мл сироватки. Окрема пробірка.
* Дослідження виконується разом з 7 іншими кислотами: арахінова, пальмітинова, стеаринова, олеїнова, лінолева, альфа – лінолева, гамма – лінолева.
Повний перелік:
- Міристинова кислота
- Пальмітинова кислота
- Пальмітолеїнова кислота
- Стеаринова кислота
- Олеїнова кислота
- Лінолева кислота
- Альфа-лінолева кислота
- Гамма-ліноленова кислота
- Арахінова кислота
- Ейкозенова кислота
- Ейкозадієнова кислота
- Ейкозатрієнова кислота
- Арахідинова кислота
- Фітанова кислота
Метод:
GCMS (Gas chromatography–mass spectrometry ) – газова хроматографія с мас-спектрометрією.
Показання до призначення:
- Оцінка нутрітивного статуса пацієнта.
- Обстеження пацієнтів з дисліпідемією, ішемічною хворобою серця, а також онкологічними хворобами.
Маркер:
Балансу кислот в організмі.
Клінічна значимість:
Жирні кислоти (ЖК) – це карбонові кислоти з довгим аліфатичним ланцюгом. Вони виконують безліч функцій в організмі людини: є одним з основних джерел енергії, входять до складу клітинних мембран, забезпечують транспорт жиророзчинних вітамінів, є попередниками деяких медіаторів і сигнальних молекул, що беруть участь у процесах транскрипції та передачі сигналів у клітинах. В залежності від кількості подвійних зв’язків у молекулі, ЖК поділяються на насичені, мононенасичені та поліненасичені. Насичені кислоти не мають подвійних зв’язків у своїй структурі, мононенасичені мають одну подвійну зв’язок, а поліненасичені – кілька подвійних зв’язків. Основні насичені ЖК в організмі включають оцтову, пропіонову, масляну, валеріанову, капронову, лауринову, пальмітинову, міристинову та стеаринову кислоти. Серед мононенасичених ЖК основними є міристолеїнова, пальмітолеїнова та олеїнова кислоти. Визначення концентрації основних ЖК використовується для оцінки їхнього балансу в організмі, а також для діагностики, прогнозування та лікування дисліпідемій, ішемічної хвороби серця і деяких онкологічних захворювань.
Характер дієти може значно впливати на кількість і склад жирних кислот, що надходять з їжею. Деякі з них організм здатний синтезувати самостійно.
Хімічна структура ЖК визначає їхні різні біологічні ефекти. Вважається, що насичені жирні кислоти негативно впливають на ліпідний обмін і, таким чином, пов’язані з підвищеним ризиком розвитку ішемічної хвороби серця. Це особливо стосується пальмітинової, лауринової і міристинової кислот, які сприяють підвищенню рівня холестерину ліпопротеїнів дуже низької щільності (ЛПОНЩ). Водночас, слід зазначити, що міристинова і лауринова кислоти також підвищують рівень холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ). Крім того, надлишок насичених ЖК пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку онкологічних захворювань шлунково-кишкового тракту, молочної залози і простати.
Правила підготовки пацієнта:
Вранці, натщесерце (можна пити чисту негазовану воду) через 12 годин після останнього прийому їжі, не палити протягом 30 хвилин до аналізу. Дітям у віці до 1 року не їсти протягом 30-40 хвилин до аналізу. Дітям у віці від 1 до 5 років не їсти протягом 2-3 годин до аналізу. Виключити фізичне та емоційне перенавантаження за 30 хвилин до здачі аналізу. Виключити (за погодженням із лікарем) прийом лікарських препаратів протягом 12 годин до дослідження.
Транспортування:
У замороженому вигляді (при tº -20 ºС), не допускаючи розморожування.